Tutorial configurare router wireless TP-LINK TL-WR841N

Buna ziua, dragii mei!

La un moment dat, cu totii am fost nevoiti sa configuram un router wireless. Pentru toti cei care au fost pusi in situatia de a configura un router wireless si nu au stiu cum, mai jos veti gasi un tutorial in care va explic pas cu pas cum puteti face acest lucru. Voi configura un router TP-LINK, model TL-WR841N. Cred ca descrierea de mai jos este valabila pentru toate routerele din gama TP-LINK sau cel putin asemanatoare.

Dupa ce ne conectam la router prin cablu ethernet, cablu pe care il primim o data cu routerul, deschidem un browser web (de exemplu Chrome de la Google) si introducem adresa IP default a routerului. In cazul nostru aceata adresa este 192.168.0.1.

1

In fereastra nou deschisa vom introduce numele de utilizator si parola routerului. Aceste informatii le gasim pe spatele routerului. In cazul nostru numele de utilizator si parola este admin.

2Dupa ce introducem numele de utilizator si parola, apasam pe butonul Enter. Se va deschide urmatoare fereastra.

3

Vom incepe cu configurarea adresei IP WAN(wide area network) a routerului, adresa care ne este furnizata de operator. In acest caz providerul meu de internet este RCS&RDS.

4

Vom selecta tipul conexiunii WAN, RCS&RDS foloseste PPPoE(protocolul PPP over Ethernet) si vom introduce mai jos numele de utilizator si parola furnizate de operator. Dupa ce le-am introdus, vom salva datele, vom apasa pe butonul save. Observam ca routerul incearca sa se conecteze la operatorul de internet. Conexiunea ar trebui sa fie reusita. In cazul in care nu este reusita, va rog sa verificati inca o data tipul conexiunii WAN pe care ati ales-o si numele de utilizator si parola care v-au fost furnizate de operator.

5

Continuam cu configurarea adresei IP LAN a routerului, de obicei implicit ea este deja configurata. Totusi va indemn sa verificati acest lucru. Tot aici puteti modifica adresa IP LAN, in cazul in care doriti sa dati alta adresa IP routerului.

6

Continuam cu configurarea Wireless a routerului. Vom introduce numele retelei Wireless(numele SSID), eu ales numele home. Vom selecta regiunea, eu am ales Romania. Vom salva datele introduse, apasam butonul Save.

7

Dupa ce vom apasa pe butonul Save va aparea o fereastra cu un mesaj de avertizare. Cititi mesajul, asigrati-va ca ati introdus datele corect si apasati pe butonul OK.

8

Continuam cu configurarea setarilor de securitate wireless. Selectam butonul radio WPA/WPA2- Personal. Selectam versiunea, vom selecta WPA2-PSK. Selectam tipul de criptare. Vom alege AES. Vom indica parola pe care o vom folosi cand ne conectam la wireless. Parola trebuie sa fie mai lunga de 8 caractere. Eu am ales parola testtest. Va recomand sa alegeti o parola mai grea, care sa contina cel putin o litera mare, o litera mica si un carcter special(de exemplu: #, @, !, etc.) . Dupa ce terminam de specificat setarile, apasam pe butonul Save.

9

Continuam cu configurarea serverului DHCP, de cele mai multe ori el este configurat implicit. Daca doriti sa faceti modificari, aici o puteti face. Eu voi lasa setarile implicite.

10

Dupa ce am terminat de configurat serverul DHCP, mergem sa verificam daca setarile timpului sunt corecte. Sunt incorecte. Vom selecta fusul orar, in cazul nostru GMT+2, vom specifica data si ora. Dupa ce am terminat apsam pe butonul Save.

11

Si in final, va indemn pe toti cu caldura sa schimbati numele de utilizator si parola implicita cu care va conectati la router. Introducem numele de utilizator implicit, parola implicita. Dupa care introducem numele de utilizator nou si parola noua. Apasam butonul Save dupa ce datele au fost introduse.

12

 

 

Va multumesc ca sunteti alaturi de mine,

Petru Gulian

PS: Daca v-a placut articolul, va rog sa dati share. Acest lucru ma va ajuta foarte mult. Va multumesc. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>